Početna

Forum

Ponuda

Kontakt


Stranicu održava tim W-dizajna.

Projekti W-dizajna:
CAJKOTEKA

Tražimo vanjske suradnike koji su voljni objavljivati svoje tekstove, tutorijale i recenzije iz svijeta interneta, multimedije, weba, web i blog dizajna. Također tražimo i administratore za forum.Za sve informacije upitajte na: informacije@w-dizajn.netau.net !!

Trojanski konj je računalni program koji djeluje bezazleno ali je zapravo maliciozan. Ponaša se onako kako to želi programer (ili distributer) i kako korisnik ne očekuje. Pojam "Trojanski konj" potječe iz mita o Odiseju.

Trojanskog konja od virusa razlikuje osobina samostalnog programa – trojanski konj se ne pričvršćuje na druge programe ili datoteke. Od crva se razlikuje po tome što samostalno ne prelazi s jednog računala na drugo. Pojedinac ga mora prenijeti namjerno, putem e-maila ili omogućujući njegov download ostalim korisnicima.

Jednostavan primjer trojanskog konja je program "SEXY.EXE" koji obećava "hot pix"; ali kada se pokrene briše sve podatke na računalu i prikazuje zadirkujuću poruku.

Na Microsoft Windows platformi napadač može pričvrstiti trojanskog konja na datoteku koja ne izaziva sumnju i poslati je e-mailom. Trojanski konj je je često izvršna datoteka Windowsa i često ima ekstenziju izvršne datoteke kao što su .exe, .scr, .bat ili .pif. S obzirom da su Windowsi ponekad konfigurirani tako da skrivaju ekstenzije od korisnika, trojanski konj se može maskirati imenom kao što je "Readme.txt.exe". zbog sakrivene ekstenzije korisnik vidi samo "Readme.txt" i može ju zamijeniti s bezazlenom datotekom. Ikone također mogu imitirati razne tipove datoteka.

Kada korisnik dva puta klikne na e-mail privitak trojanski konj obično čini ono sto i korisnik očekuje (otvara datoteku, npr). U međuvremenu, može diskretno modificirati datoteke, mijenjati konfiguraciju računala ili čak koristiti računalo kao bazu za napade na ostala računala ili mrežu.

Trojanski konji se mogu na primjer često koristiti za uspostavu zombie računala s kojih se mogu voditi DDoS napadi ili slati spam.

Spyware je još jedan oblik trojanskog konja koji postaje sve učestaliji. Spyware je softver koji korisniku nudi pomć ili dodavanje novih mogućnosti, ali kada ga korisnik instalira i pokrene, može promijeniti početnu stranicu korisnika u web pretraživaču ili pratiti korisnikovo kretanje na webu, šaljući korisne informacije kompaniji koja ih upotrebljava u komercijalne svrhe.

Na isti se način trojanski konju mogu koristiti za prikupljanje podataka o bankovnim i ostalim računima.

Od trojanskih se konja krajnji korisnik može zaštititi vlastitom osviješćenošću. Ako korisnik ne otvara neobične privitke koji neočekivano pristižu tada neotvoreni trojanski konji neće štetiti računalu. Ovo vrijedi čak i kada je korisniku poznat pošiljaoc ili izvorna adresa. Čak i kada korisnik očekuje privitak mudro je skenirati ga antivirusnim softverom prije otvaranja.datoteke. Datoteke koje se skidaju putem file-sharing servisa kao što su Kazaa ili Gnutella često sadrže trojanske konje.

Trojanski konji uglavnom ne inficiraju druge programe i često se lako brišu, dok su neki od njih puno opasniji. Epidemija MyDoom na početku 2004. godine širila se koristeći privitke trojanskog konja u e-mailu s porukom da se privitak ne može dostaviti zbog čega su ga znatiželjni korisnici otvarali. (MyDoom je zapravo crv jer se širi na ostala računala putem e-mail privitka, ali ovisi o korisnikovom klikanju na privitak da bi se pokrenuo.)

Rani trojanski konj je bio 1975 ANIMAL program tj. igirca identificiranja životinja koja se širila na računalima UNIVAC Exec 8.



| komentari (0) |

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Početna
Ponuda
Web dizajn
Blog dizajn
Forum
Mi pišemo...
Kontakt


Posjetitelja:

fixodent lawsuit



Ledeno doba
Toše Proeski
Smrt :))
Metallica
Fibre
Pit bull
Wazzapp
Kung fu panda
Ivan Pavao II
I love you